Verantwoordelijke onderzoeker: Eva Vergaert
Promotoren: Gily Coene - Sophie Withaeckx
Info en contact:
Tel: 0497914212
Pleinlaan 2 - 1050 Brussel
In het kader van haar doctoraatsonderzoek "De rol en ervaringen van huisartsen in cases van partnergeweld" is Eva Vergaert op zoek naar huisartsen om te interviewen.
Het doel van dit onderzoek is om de ervaringen van huisartsen met partnergeweld en hun rol in het bredere Belgische beleid beter te begrijpen. Hierbij willen we bijleren over deze ervaringen aan de hand van cases die huisartsen zelf typerend of moeilijk vonden. Anderzijds willen we hun visies en opvattingen over het probleem toetsen en eventueel ingaan op de mogelijke ethische dilemma's waar huisartsen mee geconfronteerd worden bij patiënten die partnergeweld meemaken.
We zoeken huisartsen die werken in een huisartsenpraktijk (individueel of groepspraktijk) of een wijkgezondheidscentrum. We zoeken zowel vrouwelijke als mannelijke huisartsen met met verschillende anciënniteit en werkervaring.
Het onderzoek
Dit onderzoek kadert binnen een breder BRAIN-BE project genaamd ‘Partnergeweld: impact, processen en beleid in België’ (IPV-PRO&POL). Het project heeft tot doel (1) de impact en processen achterliggend aan partnergeweld te analyseren en (2) het beleid zoals het momenteel wordt uitgevoerd te evalueren. Door de twee benaderingen met elkaar te verbinden, wordt ook (3) een betere afstemming tussen mediadiscours, wetenschappelijke kennis en overheidsbeleid beoogd. Meer informatie over dit vierjarig onderzoeksproject kan u vinden via: https://nicc.fgov.be/ipv-propol
Het doel van het doctoraatsonderzoek is om meer specifiek de ervaringen van de huisartsmet situaties van partnergewelden hun rol in het bredere Belgische beleid beter te begrijpen. Hierbij willen we bijleren over deze ervaringen aan de hand vancasesdie huisartsen zelf typerend of moeilijk vonden. Anderzijds willen we hun visie en opvattingen over het probleem toetsen en eventueel ingaan op de mogelijke ethische dilemma’swaar huisartsen mee geconfronteerd worden bij patiënten die partnergeweld meemaken. In een latere fase worden ook slachtoffers en daders bevraagd over hun ervaringen met de huisarts. Het doel is uiteindelijk om dagelijkse ervaringen, moeilijkheden van zowel slachtoffers als huisartsen beter te begrijpen, om zo aanbevelingen naar huidige initiatieven en toekomstig beleid te kunnen formuleren.
Rekrutering huisartsen
In het kader van dit onderzoek zijn wij op zoek naar huisartsen om te interviewen. We zoeken huisartsen die werken in een huisartsenpraktijk (individueel of groepspraktijk) of een wijkgezondheidscentrum. We zoeken vrouwelijke en mannelijke huisartsen met verschillende anciënniteit en werkervaring.
Deelname aan het onderzoek is vrijwillig.
Het interview
Een interview duurt max. 1 uur en kan plaatsvinden op een locatie naar keuze. In het interview zal ik vragen om enkele geanonimiseerde cases te bespreken. Daarna zal ik aan de hand van enkele stellingen de ervaringen en opvattingen van de huisarts toetsen. De stellingen zijn gebaseerd op de ervaringen van andere huisartsen of professionals met situaties van geweld.
Mits toestemming wordt het interview opgenomen om het onderzoek te vergemakkelijken en de betrouwbaarheid van het verzamelde materiaal tijdens de daaropvolgende analyses te waarborgen. Alle verzamelde informatie zal uiteraard vertrouwelijk worden behandeld in overeenstemming met de ethische richtlijnen waaraan onze onderzoeksactiviteiten zijn onderworpen.
Ethische richtlijnen
Voor het onderzoek werd ethische goedkeuring aangevraagd bij de Ethische Commissie voor Humane Wetenschappen aan de VUB en de nodige richtlijnen m.b.t. vertrouwelijkheid, anonimiteit en vrijwilligheid zullen strikt worden nagevolgd. Dit betekent dat deze informatie alleen zal worden gebruikt voor onderzoeksdoeleinden en verder niet zal worden gedeeld of gebruikt. Elke deelnemer heeft ook het recht om haar/zijn deelname aan het onderzoek ten alle tijde terug te trekken. Hierbij zullen geen vragen worden gesteld over de beslissing om de deelname stop te zetten en worden alle gegevens onmiddellijk verwijderd.
Specifiek worden concrete richtlijnen met betrekking tot vertrouwelijkheid en gegevensbescherming gevolgd:
Vertrouwelijkheid en gegevensbescherming
Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA)
Drukpersstraat 35,
1000 Brussel
Tel. +32 2 274 48 00
E-mail: contact@apd-gba.be
Website: www.gegevensbeschermingsautoriteit.be
Bijkomende informatie
Huisartsen worden doorverwezen naar de blended e-learningmodule van DOMUS MEDICA. Hier kan de huisarts bijleren over huiselijk geweld en hoe dit kan behandelen in de praktijk. Toegang tot deze module kan verkregen worden via https://www.medi-campus.be/(onderaan de webpagina).
Vragen
Voor bijkomende vragen staat de onderzoeker steeds ter beschikking via de gegevens bovenaan.